Warnakan Baju dengan Paint Tool SAI



Minna-san! Jadi kali ni Diana nak update la cara-cara nak mewarnakan baju. Sebelum itu Diana nak minta maaf kalau tutorial ni tak berapa nak best dan cara warna dia pun macam tak berapa nak best juga.
Diana buat tutorial ini base on how i used to color baju lah.
Apa-apa pun, let's start.

Bahagian A
1. Seperti biasa, buat New Layer dan dengan menggunakan Magic Wand, select kan bahagian yang mahu diwarna. Dan sekarang kita start dengan tengah-tengah tu saja, ropol-ropol semua nanti dulu ye.

2. Sekarang Diana guna 3 jenis warna.
(1) warna base, (2) warna sedikit gelap dan (3) warna gelap.
Ingat ni, masa warnakan guna warna nombor (2) dan (3), warnakan bahagian hujung saja.
(sama macam dekat tutorial warnakan rambut)

3. Ini dah sampai part yang best. Ini bahagian untuk kita nampakkan kesan kedut dekat baju.
Nampak tak? Diana ada tambah warna lagi pada sesetengah bahagian baju.
Sekarang gunakan Pen dengan Min Size 0% cuba buat bentuk macam dibawah ni:-

Ini Diana gunakan warna nombor (2) dan nombor (3). Anak panah yang ada bulatan tu maknanya anda semua kena mulakan mewarna bahagian ni dari pada hujung.
Cuba tenung gambar ni dan faham kan ye.
(kalau tak faham tanya saja, jangan malu-malu)

4. Dan sekarang buat layer baru dan tukarkan mood kepada Luminosity. Dengan menggunakan Pen dan warna nombor (1), tambahkan warna pada kesan kedut macam dekat bawah ni:-

Letakkan warna ini pada atas warna nombor (2) macam dalam gambar.

5. Sekarang dengan menggunakan Blur, start blur lah. Cara nak blur sama macam mana cara Diana ajar masa di tutorial rambut.
(A) bahagian yang dah di-blur, (B) belum.
Nampak perbezaankan? Bahagian Luminosity pun Diana blur kan sekali macam dekat bawah ni:-

Nampak halus dah.
(A) Bahagian bercahaya [bahagian lumi tadi]
(B) Bahagian gelap
(C-1 dan C-2) Bahagian yang tidak perlu diwarna. Jangan cuba sesekali pun drag blur tu sampai ke tahap ni ye, nanti tak nampak perbezaan warna.

6. Sekarang nak bagi ada detail sikit. Guna warna nombor (2) dan Pen. buat shadow dekat bawah tali ni.

Sekarang dah siap Bahagian A. Mari mulakan dengan Bahagian B pula.
Tapi sebelum tu tekan CTRL-D untuk kita unselect apa yang sudah di select masa di Bahagian A.

Bahagian B
1. Buat New Layer dan select bahagian ropol-ropol guna Magic Wand.

2. Diana guna dua warna dekat sini. Dan warnakan macam biasa lah.
Warna terang sebagai base dan warna gelap sebagai shadow.

3. Blur kan dia guna Blur Tool.
Ulang step yang sama pada bebola kecil dekat tali tu.

Sekarang dah siap!


Selamat mencuba!

p/s: kalau nak skip buat bahagian kedutkan baju tu boleh saja. Lepas buat Step 2 terus blur kan warna dia.

Oh Glory!



Ini apa yang sebenarnya terjadi...


Harap maaf, entry ini untuk saya merapu semata-mata


Lukisan Tim-san


Haa! Lepas letak tutorial si Tim-san terus berkobar-kobar nak melukis. 
Walaupun dia tak faham bahasa melayu tapi sanggup translate. Comel betul budak ni.
Dan ini lah lukisan-lukisan yang telah dia lukis.

Ini lukisan dari tutorial.


Ini beberapa lukisan random dari dia, yang tak pakai baju ni comel betul!

Ini untuk kawan dia, Lee

Ini dia tengah cuba warnakan rambut base on tutorial rambut saya tu.
Baru first attempt dah pandai dah.

Dan ini lukisan yang paling disayangi. Dia lukis gambar dia dengan Diana ni haa~ Comel betul!

So, thank you Tim-san and keep up the good work!
Can't wait to see more of your drawings 



Tutorial: Skin Colour with Paint Tool SAI


Apa khabar semua?
Macam tak percaya saja ada yang baca tutorial Diana ni dan siap lukis sekali tunjuk dekat Diana. Dan sekarang dipaksa untuk update tutorial ni cepat-cepat. Jadi hari ni terus update cara-cara nak warnakan kulit. 


Senang saja ni, jadi mari mula.

1. Mula-mula sekali buat New Layer dan letakkan di bawah layer rambut.

2. Macam biasa, menggunakan Magic Wand. Select-kan semua bahagian kulit.

3. Sekarang gunakan Pen dan terus warna. Sebenarnya anda semua boleh gunakan tool bucket, tapi kadang-kadang bucket tak dapat nak warnakan bahagian yang tersorok tu lebih-lebih lagi kalau lukisan yang ada banyak penghujung tajam macam ni. Jadi gunakan pen saja dengan min size 100%.

4. Buat New Layer untuk shadow dan layer untuk shadow kenalah berada di atas.
(Kalau tak nak buat bahagian ni tak pun apa, tapi dengan ada layer baru senang sikit nak padam kalau salah kan? tak ada terpadam warna base kita tadi)

5. Dengan Pen, warnakan sahaja bahagian yang anda semua rasa patut ada shadow.
Selalu bahagian-bahagian yang ada shadow dekat bawah rambut, bawah jari, lengan baju dan banyak lagi. Fikir logic sendiri lah.

6. Guna Pen lagi sekali dengan Min Size 100% buat dua titik bulat di kedua-dua belah pipi. Disebab lukisan ni kecil jadi Diana guna size berus 16. Ikut kesesuaian sendiri lah nak guna size apa untuk pipi merah ni, kalau lukisan besar tak akan nak guna size 16 juga kan?

Dan Diana tukar line di pipi tu kepada warna putih, itu sahaja. Sekarang dah siap!
Nanti kena update macam mana nak warnakan baju pulak.

Terima Kasih sebab baca~


Tutorial: Hair Colour with Paint Tool SAI


Minna-san, kali ni Diana post tutorial cara macam mana Diana warnakan rambut cartoon kecik-kecik ni.


Macam biasa, ini step-by-step punya tutorial. Dan tutorial ni macam panjang sikit jadi baca betul-betul ye? Kalau tak faham boleh tanya di comment.
Sekarang mari mula!

1. Menggunakan Magic Wand, select lah rambut dia ye.

2. Dan sekarang guna Pen, jangan lupa density kena lah 100% ye?
Minimun warna yang Diana guna selalunya tiga ke empat warna, (1) bahagian terang, (2) sederhana terang dan (3) bahagian gelap.
Warna nombor (1) Diana guna untuk base colour maknanya Diana warnakan one whole rambut guna warna nombor (1). Dan nombor (2) Diana warnakan bahagian hujung-hujung, tapi tak ada lah hujung sangat. Cuma jangan warnakan bahagian terang kita tu. Dan nombor (3) pula Diana warnakan sikit saja dekat penghujung rambut.


3. Gunakan Blur Tool dan blur kan warna kita tadi.
Dan masa nak blur kan warna tu, Diana tak blur kan semua terus, Diana blur kan bahagia 'hujung' warna tu saja. Tu anak panah ada tunjuk. Kira jangan campurkan semua warna, kita nak bagi nampak gradient dia tu.
Sekarang boleh nampakkan, nombor (1) bahagian yang kena banyak cahaya dan (2) bahagian yang tak kena banyak cahaya.

4. Sekarang masa untuk buat shadow. Buat New Layer dan dengan menggunakan Pen, warnakan bahagian hujung rambut sahaja.

5. Lagi sekali, guna Blur Tool dan blur kan macam mana kita buat masa step-3 tadi. Jangan sentuh warna tengah-tengah. Blur kan bahagian shadow kita sahaja.
Sekarang boleh nampak nombor (1) bahagian kena cahaya, nombor (2) bahagian tak kena cahaya.

6. Sekarang masa yang ditunggu-tunggu, nak bagi nampak kesan rambut tu.
Buat New Layer, dan menggunakan (A) Pen warnakan tengah-tengah kepala, itu bahagian akar rambut bermula. Dan warna dia pula Diana gunakan warna yang sama dengan warna shadow kita tadi.
Lepas itu gunakan (B) AirBrush dan tukarkan brush shape dia kepada Bristle dengan brush shape affection kepada 10.
Anak panah kuning itu tunjukkan arah nak warnakan rambut menggunakan airbrush. Letaklah berapa banyak rambut sampai puas hati.

7. Menggunakan Blur Tool lagi dengan Density 60. Blur kan bahagian tengah sahaja itu bahagian akar rambut kita tadi. Dan kalau kesan rambut tu nampak keras sangat, blur kan sikit-sikit lah bagi dia nampak smooth sikit.

8. Untuk bagi rambut nampak bercahaya macam dalam iklan Pantene, Buat New Layer dan tukar mode kepada Luminosity.
Dengan menggunakan Pen dan gunakan warna base kita dalam step-2. Start buat bulatan ini. Anda boleh ubah Density ke 30-35 dan nampak anak panah atas kotak 'Size' tu kan? Itu maknanya anda kena kawal lah tumbesaran bulatan ini sendiri.
Dan cuba tengok sikit anak panah yang ada bintang tu. Itu maknanya jangan sentuh bahagian tu, jangan warnakan dia.


9. Seperti biasa, dengan menggunakan Blur Tool dan kali ini Density ubah kepada 55. Blur kan bahagian bulatan yang 'besar' sahaja, bulatan yang kecil jangan sentuh okay?
Tengok anak panah ada tunjuk.


10. Untuk tambahkan lagi pencahayaan pada rambut. Gunakan Pen dengan warna putih. Dan tambahkan kesan-kesan putih ini pada hujung-hujung rambut. Kalau anda confuse dan taktahu nak letak warna putih ni dekat mana, cari bahagian yang 'terang' itu lah bahagian yang patut anda letak kesan putih ini.

Dah siap! Memang penat menaip, sekarang cuba-cuba lah buat rambut ini ye?

Terima Kasih~


Tutorial: Lukis Doodle


Minna-san apa khabar?

Jadi kali ni turn saya pula nak buat tutorial macam mana saya lukis cartoon kecik ini.


Ini step-by-step punya tutorial, kalau tak faham boleh tanya dekat comment dan kali ni saya hanya ajar cara untuk lukis doodle ni. Cara nak colour semua lain punya tutorial lah sebab kalau ajar semua sekali dalam satu masa pening pula nanti kan. Dan nak colour semua orang boleh buat, senang saja. Jadi ini untuk practice macam mana nak lukis dulu.

Dah siap kertas, pensel dan pemadam? Jadi bolehlah mula.

1. Mula-mula buat bulatan macam ni.

2. Buat bentuk/posisi badan yang anda nak.

3. Dan tambah guideline dekat muka.
(Guideline ni untuk kita tahu lah muka dia menghala ke arah mana, kalau titik tengah guideline tu senget maknanya muka doodle ni pun nampak senget)

Sekarang base kita dah siap, masa untuk melukis!

4. Muka
Sekarang mula buat bentuk muka. Tadi kita dah letak guideline, sekarang senang nak tahu kita nak lukis panjang muka sampai mana.
Masa nak lukis bentuk muka ni tak semestinya kita nak ikut saja bentuk bulat yang kita buat sebelum ni, jadi dalam ni saya ada tunjukkan anak panah dekat bahagian-bahagian yang saya dah ubah. Lepas ubah, muka dia ada nampak kecil dan kemas sikit kan?

5. Baju
Kali ni masa untuk pakai kan dia baju. Masa lukis baju, jangan ikut sangat baseline yang kita buat tadi sebab nanti dia nampak keras. Jadi sekarang cuba tengok anak panah yang dekat bawah lengan tu, saya lukis baju tu lebih sikit daripada baseline.
Dan jari pun sudah ditambah pada doodle ni.

6. Rambut
Cuba mula lukis rambut depan dulu dan ikut guideline yang kita buat mula-mula tadi, kira atas daripada guideline tu boleh dikatakan dahi dia lah. Dan masa lukis rambut sama macam kita lukis baju tadi, jangan ikut baseline tu sangat. Anak panah tu dah tunjukkan bahagian yang saya lebihkan.

7. Kaki
Tadi base yang kita buat tu kaki dia besar kan? sekarang dah jadi kecil pulak. Ini saya nak tunjukkan yang anda boleh lukis dua jenis kaki.
1) Kaki  besar
2) Kaki kecil

8. Padam bersih-bersih base yang kita buat mula-mula tadi dan buat guideline pada muka. Kalau taknak buat bahagian ni pun tak apa.

9. Guideline tu untuk guide kita lah mana nak letak mata, mulut dan lain-lain.

10. Padam line yang tak diperlukan dan sekarang sudah siap!


Ini first time punya tutorial jadi Diana betul-betul minta maaf kalau tutorial ni tak bagus yee.

Terima Kasih~
Copyright 2013 © Designed by Diana Ayob